Nadishana

Vladiswar Nadishana är en multiinstrumentalist, kompositör och skivproducent från Sibirien som på ett kreativt sätt kombinerat olika musikaliska traditioner. På festivalen gör Nadishana bl.a. en egen konsert av schamanistisk karaktär och ger en workshop i konsten att spela mungiga. Vi får också bekanta oss med Nadishanas partner, konstnären Julia Surba, som specialiserat sig på pyrografisk design.

Sanna kurki suonio

Sanna Kurki-Suonio från Finland är sångerska och kompositör inom den moderna folkmusikgenren. Under nittiotalet blev hon känd genom sin medverkan i bandet Hedningarna, och därefter har hon arbetat med olika dans- och teaterprojekt. Hennes soloplatta Huria fick Emmapriset som årets bästa folkmusikplatta i Finland 2007. Numera är hon knuten som överlärare till Norra Karelens Yrkeshögskola i Joensuu. På festivalen medverkar Sanna i konserter och ger workshop i jojk och folklig sång från Karelen och Ingermanland.

Julia RenöcklJulia är musiker, sångerska och kompositör från Wien som studerat övertonssång hos bl. a. Wolfgang Saus, Tran Quang Hai & David Hykes. Julia kommer att erbjuda workshop i övertonssång för kvinnor och även medverka i konserter under festivalen tillsammans med sin musikaliske partner Gerhard Narbeshuber.

 

 

Jan Heinke StahlquartettKvartetten spelar komponerad musik för stålcellos - instrument med en serie stämda stålstavar som man spelar på med stråke. Resultatet blir ett fascinerande klangrum med rika musikaliska möjligheter. Gruppen ger en egen konsert på lördagen och Jan Heinke ger också en workshop i övertonssång. www.stahlquartett.de

 

Wolfgang SausWolfgang Saus är en erfaren övertonssångare, och en välkommen gäst hos SONG. Genom en riklig verksamhet med konserter, föreläsningar och workshops har han varit med att bygga ett nätverk för övertonsintresserade i Europa. På festivalen erbjuder Wolfgang på fredagen en lite längre workshop för de som redan har erfarenhet av övertonssång och vill vidareutveckla tekniken. Han medverkar också i konserter. Till försäljning finns boken "Oberton Singen" på tyska och en DVD, "Der Oberton Workshop" med engelsk undertext.

Hosoo & Ensamble TransmongoliaHosoo är numera välkänd för publiken i Lund efter ett flertal besök med workshops, konserter och skolbesök! Med sin grupp Ensemble Transmongolia medverkar han vid flera konserter på festivalen. Den som vill lära sig mongolisk strupsång, Höömii, är välkommen till någon av hans workshops!

 

 

Anna ElwingAnna är sångerska och sångpedagog med förflutet i grupperna Alwa och Plommon. Hon arbetar numera bl. a. som folkmusikpedagog på
Musikhögskolan i Malmö där hon gärna betonar sångens inneboende kraft och frågor som textens betydelse och vilken energi som ligger bakom det som låter när vi sjunger. På festivalen erbjuder Anna en workshop i kulning och medverkar i konserten på lördagen i Klosterkyrkan tillsammans med Sanna, Midnattskören, Hosoo & Ensemble Transmongolia.

Skye LöfvanderSkye Løfvander är musiker, pedagog och skribent, och har engagerat sig intensivt i övertonernas teori och praktik. Han är ordförande i den danska föreningen GONG och är flitigt anlitad som artist och workshopledare. Skye har givit ut boken Overtoner under Huden, ett collage av texter om musikens inre väsen där han försöker sätta in begreppet övertoner i ett större sammanhang. På Festivalen kommer Skye att ha en workshop i övertonssång från grunden och medverka vid konserter. Han kommer också att ha en utställning av olika klanginstrument, bland annat en så kallad Somachord.

Läs mer om GONG: www.gong.dk

Gösta PetersenGösta är körledare, musikant och övertonssångare i Lund och är ordförande i föreningen SONG, som arrangerar Scandinavian Overtone Singing Festival i samarbete med Midnattskören i Lund.

 

 

 

MidnattskörenMidnattskören i Lund sjunger under ledning av musikanten och körledaren Gösta Petersen. Repertoaren är bred och varierad med många folkliga inslag från olika delar av världen. Kören har etablerat sig som ett fantasifullt inslag i Skånes kulturliv, och har också genom åren gjort många resor, senast förra våren till Kurdistan i norra Irak. Midnattskören är liksom tidigare år med och arrangerar övertonssångfestivalen i samarbete med SONG.

Sånggruppen Volare LundSånggruppen Volare intresserar sig för övertonssång i kombination med diktning och folklig sång från Skandinavien och tar gärna fasta på improvisationen och den fördjupade samklangen. Gruppen har samarbetat med bland annat sångerskorna Anna Elwing och Lotta Folkesson samt den Mongoliske sångaren Hosoo. Gruppen består av Helene Lahti Edmark, Kenth Edmark, Pelle Persson, Ulrika Odin-Persson, Gösta Petersen och Inger Valeur.

 
Joomla Templates: by JoomlaShack